Wile-55 je kvalitetni merilnik vlažnosti žit z veliko točnostjo merilnih rezultatov. To doseže z uporabo visokofrekvenčnega merjenja, kar hkrati tudi pomeni, da za meritev zrnja ni potrebno mleti. Mikroprocesorska tehnika omogoča prilagoditev merilnika več različnim vrstam zrnja, avtomatsko upoštevanje temperature vzorca pa še povečuje točnost meritve.

Merilnik vlažnosti zrnja Wile-55 zaradi visokofrekvenčne meritve upošteva celotno vsebino merilne posode torej je zrnje lahko celo. Velikokrat ima namreč zrnje na površini drugačno vlažnost kot v jedru. Dokaj velika merilna posoda omogoča veliko točnost tudi pri bolj grobih vzorcih, kot je koruza ali tudi kakšne stročnice. V merilni posodi je vgrajen senzor temperature vzorca. Merjenje temperature je še posebej pomembno v sušilnicah zrnja, kjer ima lahko ta precej višjo temperaturo, kot je običajna (20 stopinj Celzija). Glede na temperaturo merilnik sam popravi vrednost, ki jo prikaže na zaslonu na tekoče kristale (LCD). Na tem zaslonu, ki ima majhno porabo energije, lahko poleg procenta vlage odčitamo tudi izbrano vrsto zrnja, povprečje vnesenih meritev, faktor korekcije za vsako vrsto zrnja posebej in znak za slabo baterijo. Prikaz vsebnosti vlage za vsako od 16 vnesenih vrst zrnja je možno prilagoditi glede na rezultate različnih merilnih metod ali rezultatov laboratorijskih meritev. Tovarniško vnesene vrednosti je možno ponovno priklicati nazaj s pritiskom na tipko. Velikokrat je potrebno zaradi večje točnosti merjenja izvesti meritve več vzorcev. V takih primerih lahko uporabimo prikaz povprečne vlage shranjenih vzorcev.

Merilniki, ki jih ponujamo pri nas, imajo prilagojen nabor vrst zrnja. Tako med drugim lahko merite buče, proso in ajdo. Ta izbor lahko vgradimo tudi naknadno v starejše merilnike ali take, ki tega nimajo.

Merilnik se napaja iz običajne 9 voltne baterije. Zaradi majhne porabe merilnika baterija zdrži dolgo, priporočljivo pa jo je zamenjati pred sezono. Merilnik je v kompletu z praktično torbico, v kateri ga lahko prenašamo tudi, kadar meritve izvajamo na polju.

Območje uporabe
8 do 35 % vsebnosti vlage
6 do 55 % vsebnosti vlage pri oljnih rastlinah
Vrste zrnja
1. Pšenica
2. Ječmen
3. Oves
4. Rž
5. Repica
6. Koruza
7.Grah
8. Mak
9. Kumina
10. Sončnice
11. Tritikale
12. Gorčica
13. Buče
14. Soja
15. Proso
16. Ajda
0. Osnovna skala
Merilna točnost
+/- 0,5 %
Napajanje baterija
9V
Dimenzije merilnika
ŠxVxG 6x18x7,5 cm
Dimenzije torbice
ŠxVxG 8,5×18,5×11,5 cm
Teza
1 kg
Pakiranje
v kartonski škatli je plastična torbica s pasom za prenašanje,
v njej pa so: merilnik Wile-55, posodica za nalaganje vzorca in navodila