Vaš strokovnjak za avtomatsko napajanje

Avtomatski napajalniki za živali

Večino napajalnih avtomatov za živali (predvsem teleta, jagenjčke, pujske) izdela nemški proizvajalec Förster. Podjetje ima na področju napajalnih avtomatov že dolgoletno tradicijo in veliko izkušenj. Ravno zaradi tega njihove avtomate običajno pod svojim imenom prodaja tudi večina podjetij, ki izdelujejo molzno opremo. Avtomati so enaki po funkcijah, so pa različnih barv in imajo običajno tudi napajalni boks nekoliko prilagojen.

Avtomatski napajalni avtomati za teleta so mešalniki obroka iz vode in mlečnega nadomestka ali kravjega mleka, ki ga dozirajo preko napajalnega mesta posameznim živalim. Te so opremljene z ovratnico, ki ima elektronsko kodo iz katere stroj ugotovi, katera žival je trenutno prisotna v napajalnem boksu. Reja mora biti organizirana tako, da se živali prosto gibljejo in lahko pridejo v napajalni boks. Ta od napajalnega avtomata ne sme biti oddaljen več kot 3m. Žival mora namreč obrok iz stroja posesati, kar je pri dolgi cevi za majhna teleta pretežko pa še obrok se pozimi ohladi.

Bistveno pri napajalnih avtomatih za živali je, da te dobijo pravo količino svežega obroka glede na svojo starost. V stroju so že vpisane koncentracija, količina na obisk in napajalna količina glede na starost živali. Količine se torej z starostjo živali samodejno prilagajajo, možno pa jih je tudi prilagoditi lastnim željam. Avtomat ima grelec in senzorje za temperaturo in stalno nadzira gretje tako, da je obrok vedno prave temperature. Pri avtomatu, opremljenem z izpustnim ventilom (običajno, čeprav spada pod dodatno opremo), se obrok, ki ga tele sproži z svojo prisotnostjo v napajalnem boksu, a ga ne izpije, lahko pri mlajših živalih izčrpa v odtok. Avtomati se tudi sami perejo nekajkrat na dan (nastavljivo) in imajo lahko tudi črpalko za detergent.
  Napajalni avtomat na telefonu

Izvedbe glede na vrsto napajanja

Vsi avtomati so lahko v treh izvedbah:

Kombinirani avtomati običajno napajajo kravje mleko, če pa tega zmanjka, pa samodejno preklopijo na mlečni nadomestek. Mleko pri kombiniranih avtomatih je običajno v kakšnem hladilnem bazenu ali ga dnevno dolivamo v posodo iz katere ga stroj sam črpa in ogreje na pravo temperaturo za napajanje.

Napajalni avtomati glede na velikost:

Vario je glede na Compact avtomat izdelan za večje črede, z močnejšim grelcem in z do štirimi sesnimi mesti.

Prednosti avtomatskega napajanja:

  • prihranek časa, saj je potrebno samo dostavljati nadomestek ali mleko in spremljati stanje na terminalu
  • redno in individualno napajanje živali glede na njeno starost in potrebe
  • napajanje z mlekom ali mlečnim nadomestkom
  • prava temperatura obroka, kar je pomembno posebej pozimi
  • povezava z osebnim računalnikom ali krmnim sistemom

Več informacij o napajalnih avtomatih lahko dobite tudi na Försterjevi domači strani.

Posestvo Grmače, Šmartno pri Litiji Teleta v prosti reji z napajalnim avtomatom
Slike napajalnih avtomatov