Izvedbe napajalnih avtomatov

V osnovi so pri Förster napajalnih avtomatih možne naslednje izvedbe:

  • Avtomat na mlečni nadomestek
  • Kombi-avtomat – za uporabo mlečnega nadomestka in svežega mleka
  • Avtomat na sveže mleko – za napajanje samo svežega mleka

Avtomat na mlečni nadomestek

Pri odvzemu (ko tele pride v napajalni boks in ga preko antene zazna procesor) se v grelniku na 42°C ogreta voda v 0,5 l odmerkih dozira v mešalno posodo. Hkrati se dodaja mlečni nadomestek iz vsebnika. Vse skupaj se v mešalni posodi sproti intenzivno meša. Ko tele preko seska in sesne cevi popije pripravljen obrok, elektroda zazna prazno posodo in avtomat po potrebi pripravi nov obrok.

Kombiniran mlečni avtomat

V tem avtomatu se po potrebi ogreva kravje mleko, ki ima tako v mešalni posodi optimalno temperaturo. Dodatno je mleku lahko dodana voda ali pa tudi mlečni nadomestek v nastavljeni koncentraciji. Vse skupaj se v mešalni posodi sproti intenzivno meša. Če zmanjka mleka lahko avtomat samodejno preklopi na mlečni nadomestek. Mleko je shranjeno posebej, kjer se meša in je lahko ohlajeno ali obdelano z kislino, da se pri višjih temperaturah ne kvari.

Avtomat za napajanje samo svežega mleka

Je avtomat brez vsebnika za mlečni nadomestek (ki pa se lahko kasneje po potrebi dogradi) in intenzivnega mešalnika. Ima samo mešalno posodo v kateri se pripravi obrok. Posoda je potrebna zaradi morebitne dograditve dozatorja zdravil. Pri tem avtomatu se mleko, ki je shranjeno v ločeni posodi, ogreje in je na voljo živali za odvzem. Shema je podobna kot pri kombiniranem avtomatu.